duminică, 11 octombrie 2015

Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețetă grecească


      Grecia este cunoscuta pentru locurile incarcate de istorie, motiv pentru care a fost intotdeauna o destinatie adorata de turisti. Un alt avantaj al grecilor sunt preparatele culinare, bucataria elena este una plina de arome exotice, ierburi aromatice si bineinteles cel mai fin ulei de masline de pe mapamond. Arta culinara greceasca este binecunoscuta in toata lumea, fiind una dintre cele mai vechi bucatarii ale lumii care dateaza inca din antichitate.

      Reteta prezentata in acest articol este insiprata de celebra Papoutsakia care este realizata din vinete umplute cu carne, dar eu am inlocuit carnea cu legume picante delicoase calite! Pot sa declar ca le prefer de 1000x pe acestea in detrimentul celor cu carne tocata!




Ingrediente:

- masline rondele
- mozzarella
- vinete
- dovlecei
- ardei iute
- usturoi
- ceapa
- morcov
- ardei gras
- rosii bine coapte
- cimbru uscat
- busuioc proaspat




Vinetele le taiem pe jumatate si scoatem partea de mijloc cu seminte. Stropim vinetele cu sare si putin ulei de masline.


Le asezam intr-o tava si acoperim cu folie de aluminiu. Introducem tava in cuptorul incins la 200gr si lasam vinetele sa se coaca petru aprox. 30 min.


In tigaie auncam usturoiul, ceapa si ardeiul iute si le calim pentru 3 minute.




      Pana ce se coc vinetele, aruncam legumele taiate cubulete intr-o tigaie antiaderenta cu putin ulei de masline, sare si piper. Le lasam sa se caleasca la foc iute amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn.


       Asa vor arata legumele dupa 15 minute de stat pe foc. Este timpul sa oprim din fierbere si sa scoatem vinetele din cuptor.


Am scos vinetele din cuptor si am indepartat folia de aluminiu.


Jumatatile de vanata coapta au fost umplute cu legumele calite.


Am pregatit pe o farfurie separata cascaval ras si felii de mozzarella.


       Cascavalul si mozzarella le-am presarat peste vinetele umplute cu legume si le-am introdus in cuptorul incins la 180gr pentru 25 minute.



      Rezultatul a fost spectaculos! Inainte sa le servesc am presarat putin cimbru uscat si frunze de busuioc proaspat! A fost un adevarat deliciu! Va recomand sa serviti dupa masa un pahar de digestiv mastic. Masticul este o bautura spirtoasa aromatizata cu o rasina culeasa din arbore de mastica.
      Cu acest preparat am adus o parte din Grecia in bucataria mea! Acest lucru ma va ajuta sa am rabdare pana la urmatoarea calatorie intr-o insula elena!









sâmbătă, 3 octombrie 2015

Supă de pește în stil asiatic



     Astazi am gatit cea mai buna supa pe baza de peste! Compozitia este saraca in ingrediente, timpul de preparare foarte scurt, dar in schimb este cel mai gustos preaparat din ultima vreme! Sau probabil exagerez eu cu mancarea asiatica!


Ingrediente:

- file de cod
- noodles de orez
- varza chinezeasca
- ghimbir
- usturoi
- ardei iute
- ciuperci feliate la conserva
- ceapa verde
- sos de soia light
- sos de peste




     Am cumparat un singur file de cod pe care l-am taiat in bucati egale. Am pregatit doua oale cu apa clocotita pe foc si o tigaie pentru legume.


     In prima oala am pus felii de ghimbir, un ardei iute taiat bucati, 4 catei de usturoi, sos de soia si sos de peste, le-am lasat sa fiarba 10 minute inainte sa pun bucatile de peste. In cea de-a doua oala am pus apa cu sare si in momentul in care a dat in clocot am pus fideaua de orez sa fiarba pentru 5 minute. Dupa ce s-a scurs timpul am scos taiteii si i-am lasat sa se scurga de apa intr-o sita.


     Am scos fileul de peste dupa doar 3-4 minute de fiert in apa cu ghimbir. Pestele se fierbe foarte repede, iar daca il lasam mai mult riscam sa se descompuna in multe bucatele mici si practic sa pierdem preparatul.


     Varza chinezeasca o taiem in fasii subtiri si o punem in wok impreuna cu ceapa verde tocata marunt, ciuperci din conserva, ulei de masline si sos de soia. Lasam compozitia pentru 3 minute in tigaia incinsa si oprim focul. Legumele se inmoaie imediat si trebuie sa fim atenti ca ele sa ramana putin crocante. Apa cu ghimbir in care a fost fiert fileul de cod o punem deoparte si o pastram pentru supa.


         Dupa doar 15 minute de fiert ingredientele si calit legumele obtinem o supa delicioasa care sa ne duca cu gandul la taramul indepartat al Asiei!
       La final asezam intr-un bol generos taiteii de orez, turnam supa de ghimbir in care am fiert pestele pe deasupra, adaugam legumele calite in tagaie si asezam cu grija fileul de cod alb fiert! Servim fierbinte cu ajutorul betelor chinezesti, altfel gustul nu mai este acelasi :) ! 

         Am sa inchei cu un proverb chinezesc si va las pe voi sa trageti concluziile: "Cine nu zambeste, n-ar trebui sa-si mai deschida pravalia dimineata!"

Word! B-)